In het voorjaar en de zomer van 2022 is vanwege corona de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen voor het eerst uitgevoerd. Via een online social media en offline campagne zijn jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar gevraagd de digitale vragenlijst in te vullen. Ongeveer 70.000 jongvolwassenen deden mee. De resultaten zijn op landelijk en regionaal beschikbaar voor alle GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)-regio’s.
Resultaten vragenlijstonderzoek
Gezondheidsonderzoek COVID-19
De Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 is onderdeel van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. In dit onderzoek wordt samengewerkt met GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, samen het netwerk GOR. ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) is namens het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opdrachtgever van het Gezondheidsonderzoek COVID-19 en maakt verbinding tussen lopende onderzoeken mogelijk. Het doel van het onderzoek is om de lichamelijke en mentale gezondheidseffecten van de coronacrisis bij Nederlanders in kaart te brengen.
Kwalitatief onderzoek
Om de resultaten van het vragenlijstonderzoek beter te begrijpen, is ook een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit focusgroepen en interviews met jongvolwassenen. Het kwalitatieve onderzoek is uitgevoerd door Stichting Alexander in opdracht van GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, namens de GGD’en en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De resultaten staan in het rapport “Terug naar ‘normaal’: hoe doe je dat? Jongvolwassenen over hun gezondheidssituatie tijdens en na corona”(PDF). Daarnaast is er een factsheet voor professionals(PDF) en jongvolwassenen(PDF).
Publicaties
- Grote gezondheidsverschillen tussen groepen jongvolwassenen (5 juli 2024)
- Jongvolwassenen hebben ondersteuning nodig na coronaperiode (13 juli 2023)
- Rapportage kwalitatief onderzoek - Terug naar ‘normaal’: hoe doe je dat? Jongvolwassenen over hun gezondheidssituatie tijdens en na corona (13 juli 2023)(PDF)
- Helft posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan pandemie (6 juli 2023)
- Factsheet - Posttraumatische stressklachten tijdens de coronapandemie bij jongvolwassenen Nederland (6 juli 2023)
- Ruim helft jongvolwassenen ervaart psychische klachten (27 maart 2023)
- Start Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19: grootschalig onderzoek naar impact coronacrisis op publieke gezondheid (23 september 2021)
Overige informatie
- Vragenlijst (PDF)
- Vergelijkbaarheid onderwerpen 2022 en 2024 (PDF)
- Gepubliceerde onderwerpen 2022 (Exceldocument)